Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH

U Sarajevu je 26. travnja 2022. godine održana završna konferencija na temu “Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH” a koja se realizirala u okviru istoimenog projekta. 

 

Kroz ovaj projekt više od stotinu mladih iz Bosne i Hercegovini je kroz radionice učilo o dezinformacijama, propagandi, dekontekstualiziranim fotografijama i videima čiji je sadržaj moguće provjeriti kroz besplatne alate koje će im pomoći da procijene kredibilitet medija i medijskog sadržaja. 

 

Srednjoškolke i srednjoškolci su se natjecali u sklopu radionica u analizi medijske i informacijske pismenosti mladih u digitalnom dobu, a tri tima čiji su radovi ocijenjeni kao najbolji su bili predstavljeni na konferenciji. 

 

Tim iz srednje škole „Džemal Bijedić“ iz Goražda je osvojio treće mjesto, tim iz Školskog centra „fra Martin Grgić„ iz Orašja je osvojio drugo mjesto, a prvo mjesto osvojio je tim Srednje strukovne škole Tomislavgrad. 

 

Najboljim timovima je, na održanom događaju, certifikate i nagrade uručio Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

 

Ovaj projekt financirala je Europska unija u Bosni i Hercegovini , a implementirali su ga Mediacentar Sarajevo i agencija BORAM.

 

Tim naše škole:

 1. Blaž Perić
 2. Edin Dilaver
 3. Iva Leutar
 4. Matea Čamber
 5. Petra Šola
 6. Andrea Leutar
 7. Marija Pašalić
 8. Antonija Kelava
 9. Božena Sliško
 10. Amanarija Radoš
 11. Šaćira Seferović
 12. Derviša Lisić
 13. Sanela Dilaver

Mentori: Ljubica Ivančić i Lucija Musić  

Izvor: Strukovnatg.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *