Ministrica Nakić Nakić ugostila učenike koji su osvojili prvo mjesto na natjecanju u Mostaru

Učenike Srednje strukovne škole Tomislavgrad, Blaža Perića i Edina Dilavera i njihove profesorice Ljubicu Ivančić i Luciju Musić danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije ugostila ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić.

Učenici su sudjelovali  na natjecanju Hackathon za učenike srednjih škola u Mostaru koje je organizirao Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT i Informatičko – tehnička udruga studenata Switch u suradnji sa srednjim školama u kojima se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku.

Natjecatelji su mogli svoje ideje izraditi u obliku web aplikacija, mobilnih aplikacija (Android, iOS), desktop aplikacija ili API-ja, a bilo im je dozvoljeno korištenje gotovih programskih paketa (frameworks, libraries) i svih programskih jezika. U finalu Hackathona učenici su održali predstavljanje rješenja pred stručnim žirijem s prezentacijama od pet minuta i mogućnosti razgovora od dvije minute, nakon kojeg su se donijele odluke o najboljem projektu.

Od ukupno pedeset i jedne škole koje su sudjelovale u projektu, u finale je prošlo 15 timova s više od 50 učenika iz 10 škola, koji su na raspolaganju imali svoga mentora ukoliko bi se pojavio problem. Iz Hercegbosanske županije sudjelovala su dva tima Srednje strukovne škole Tomislavgrad „Amigosi“ i „Learland“ . Prvo mjesto na natjecanju osvojili su učenici Srednje strukovne škole Tomislavgrad Blaž Perić i Edin Dilaver pod nazivom  „Amigosi”  s temom OpenBook – Decentralizirana platforma za objavu i prodaju knjiga.

Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić ovom prilikom čestitala je učenicima na osvojenoj nagradi i među ostalim, kazala je, kako je natjecanje najbolji način otkrivanja kvalitetnih učenika, te istaknula kako su na ovaj način svojim uloženim trudom i znanjem promovirali Hercegbosansku županiju, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Izvor: tomislavcity.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *